kepinno

Átadásra kerültek a Szegedi Tudományegyetem 2016-os Innovációs Díjai

A Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján osztották ki öt kategóriában az SZTE Innovációs Díjakat. Az egyetem a díjjal olyan innovatív ötleteket jutalmaz, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók. Idén szoftver, vízgőzmérő-rendszer, speciális csavar, beszéd-rehabilitációs eljárás és vízlepergető rétegek fejlesztése került díjazásra.

Az Innovációs Bizottság és az SZTE Dékáni Kollégiuma nehéz helyzetben volt idén, hiszen számos pályázat érkezett kutatóktól és hallgatóktól mind az öt kategóriában. Az Innovációs Napot nyitó előadásában Lepsényi István, Nemzetgazdasági Minisztérium, gazdaságfejlesztésért és- szabályozásért felelős államtitkára is azt támasztotta alá: a Szegedi Tudományegyetem nagyon jó úton halad ebben a kihívásokkal teli időszakban, amikor olyan generációt oktatunk, akikből még nem tudjuk, hogy milyen felnőttek lesznek, milyen munkát fognak végezni. Ennek a komplex problémának a megoldásához többek között az Innovációs Díj is hozzájárul. Az államtitkár hozzátette: az egyetem mintája lehet az egyetemi-vállalati együttműködésnek.


A szakmai grémium díjazta Erdélyi Péter szoftverét, amely a nedves levegő jellemzőit méri. Díjazta továbbá Dr. Tátrai Dávid munkáját, a légkörkutatáshoz kifejlesztett kétcsatornás vízgőzmérő rendszert. Díjjal ismerte el a Formula Student csapat fejlesztését: ők egy olyan speciális, pentagonális csavart fejlesztettek, amely az ipar számos területén alkalmazható. Díjjal ismerte el a Dr. Ivaskó Lívia és Tóth Aliinka által közösen kifejlesztett, a stroke utáni felépülést segítő beszéd-rehabilitációs eljárást, valamint Dr. Janovák László vízlepergető intelligens bevonatát.


Az SZTE Innovációs Díj célja az egyetem azon kutatóinak, hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. A nyertes pályázatokról kategóriánként, az SZTE Innovációs Bizottság szakmai véleménye alapján, az SZTE Dékáni Kollégium döntött. Az elbírálásnál figyelembe vették – többek között – az ötlet újszerűségét, eredetiségét, a projekt célkitűzését, megvalósíthatóságát és hasznosíthatóságát, valamint potenciális társadalmi hatását.

 

A leginnovatívabb TDK munkáért kategória díjazottja:

Erdélyi Péter (okleveles élelmiszermérnök, MSc., SZTE Mérnöki Kar).

A pályázat címe: A Hyde pszichrometiai szoftver.

A program az élelmiszer-feldolgozó és -tároló rendszerek tervezése és üzemeltetése során elengedhetetlen nedves levegő jellemzőinek pontos értékeit méri és jeleníti meg vizuálisan, amelyen a felhasználók könnyedén beállíthatja a kívánt állapotot.

 

A leginnovatívabb PHD munkáért kategória díjazottja:
Dr. Tátrai Dávid
(Fizika Doktori Iskola, Természettudományi és Informatikai Kar)
A pályázat címe:
Légkörkutatási célú fotoakusztikus spektroszkópián alapuló kétcsatornás vízgőzmérő rendszer fejlesztése.
A diódalézeres fotoakusztikus spektroszkópián alapuló mérőrendszer egyedülálló módon képes meghatározni a légkör vízgőz és teljes víz tartalmát, méghozzá bármilyen, repülés során előforduló koncentráció esetén, a konkurens megoldásokkal összevethető, vagy jobb precizitással és pontossággal. 


A leginnovatívabb kutatómunkáért a műszaki tudományok kategória díjazottja:

A Formula Student csapata (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar)

A pályázat címe: Speciális pentagonális csavar.

A kifejlesztett csavar előnye egy speciális fejkialakítás, melynél a meghúzáskor, illetve a nyitáskor a szerszám által közölt erő a fej sugarára merőlegesen hat, ezzel kiküszöbölve a káros erőhatásokat, amik a fej kinyílását okozzák, valamint rugalmasan torzítják a közölt erőt (fontosság a versenyautókban való alkalmazás).

 
A leginnovatívabb kutatómunkáért a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén
 kategória díjazottja:

Dr. Ivaskó Lívia (SZTE Bölcsészettudományi Kar, Nyelvtudományi Doktori Iskola) és Tóth Alinka (SZTE Általános Orvostudományi Kar, Nyelvtudományi Doktori Iskola)

A pályázat címe: Nyelvi készségfejlesztés stroke után

A kidolgozott beszéd-rehabilitációs eljárás célja a jelenlegi ellátórendszer igényeihez igazodva, a magyar nyelvi szabályszerűségeken alapulva, valamint az afázia súlyosságát figyelembe véve egy differenciált beszéd-rehabilitációs eljárás biztosítása stroke-on átesett személyek számára.

 
A leginnovatívabb kutatómunkáért a természettudományok és élettudományok területén
 kategória díjazottja:

Dr. Janovák László (SZTE Természettudomány és Informatikai Kar, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék)

A pályázat címe: Vízlepergető és fotoreaktív bifunkcionális vékonyrétegek fejlesztése intelligens bevonat képzési célokból

A műszaki megoldás újdonságát a lótusz- szerű és fotoreaktív felületek ötvözése jelenti, ezáltal kihasználva azok előnyös tulajdonságait (nem nedvesedik, nem jegesedik, nem oxidálódik, antibakteriális tulajdonságú stb.), illetve bővítve a felhasználási lehetőségek körét.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna