sanatmetal_banner

„Egy fejlesztés akkor sikeres, ha interdiszciplináris” – interjú Farkas Józseffel

„Mentoraink” c. rovatunk keretében Farkas Józsefet, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a Szegedi Tudományegyetemmel folytatott együttműködésről.

A Szegedi Tudományegyetem több területen is együttműködik a 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozással, amely traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti, fogászati, állatgyógyászati implantátumok és nagyízületi protézisek egyik kiemelt gyártójra és forgalmazója hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Az ismertséget elsősorban olyan rendkívüli termék-innovációkkal érdemelte ki a Sanatmetal Kft., amelyek úttörőnek számítanak a fent említett gyógyászati területeken. A fejlesztési tevékenységben a vállalkozás nagyban támaszkodik a hazai klinikák tapasztalataira, köztük a Szegedi Tudományegyetem orvosprofesszorainak tudására és ötletére. Mivel a Sanatmetal Kft. és a szegedi egyetem a kapcsolatuk továbbfejlesztését vállalták a támogatásban részesült és megvalósítás alatt álló „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” c. pályázat keretében, így fontosnak tartottuk a konzorciumvezető ipari partnert megkérdezni céljaikról és az Egyetemünkkel folytatott együttműködésükről.

 

Hogyan kezdődött az együttműködés a Sanatmetál Kft. és a Szegedi Tudományegyetem között?


„A Sanatmetal Kft. és állami előcége 1967. óta jelen van a traumatológia és az ortopédiai piacon. A Szegedi Tudományegyetem és a Sanatmetal Kft. kapcsolata régre nyúlik vissza – az együttműködés már Dr. Sándor László úr és Prof. Dr. Mészáros Tamás úr aktív időszakában elkezdődött. A jelenlegi Traumatológiai Klinikával és Ortopédiai Klinikával közös pályázatok, sikeres termékek övezik a múltat. Továbbá több esetben kutatás-fejlesztési együttműködéssel segítettük tudományos fokozatok megszerzését a klinikákon.”

 

Miért döntöttek egy egyetemmel való együttműködés mellett? Véleménye szerint miben más egy egyetemmel együttdolgozni, mint egy vállalattal?


„Egy fejlesztés akkor sikeres, ha interdiszciplináris. Ma már egy sikeres fejlesztést csupán egy klinikának, orvosnak vagy vállalkozásnak aligha lehet megvalósítania. Szükséges az érintkező szakmák kooperációja, valamint a vállalkozásoknak tudáscentrumokkal érdemes együttdolgozni a siker érdekében. Más felsőoktatási inézményekkel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem a szakmai tanszékeken túl más szakértők bevonását is lehetővé teszi. Ide sorolható területek például a traumatológia, matematika vagy IT tudományterült, amelyek sok esetben nélkülözhetetlenek a kutatás-fejlesztés közben váratlanul felmerülő kihívások megoldásában.” – érvelt Farkas József. A Szegedi Tudományegyetem e tekintetben az egyik legnagyobb magyar felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol közel 2.500 kutató és oktató végez tudományos munkát közel kétszáz tudományterületen.

 

Az SZTE-vel való együttműködés miként hat az Ön által irányított vállalat működésére?


„A Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés több új termék és orvosi eljárás megalkotását eredményezheti. A munkához szükség van egyetemek és szakértők bevonására az ország, illetve az Európai Unió területéről. Sikeres fejlesztéseket követően Magyarország új operációs technikát, testreszabott implantátumokat kaphat, ezáltal az országban megtörténhet a sikeres importkiváltás, valamint a vállalkozásoknak export lehetőséget, az egyetemeknek tudományos sikereket, továbbá termékhasználat esetén jelentős költségmegtakarításokat eredményezhet.”


Így nemcsak a vállalkozások és a fejlesztsében résztvevő kutatók, hanem a hazai klinikák és betegek is profitálhatnak, hiszen elsőkörben válnak elérhetővé számukra olyan megoldások, amelyek innovatívnak számítanak nemzetközi viszonylatban is.

 

Ajánlaná más vállalkozásoknak is, hogy vegyék fel a kapcsolatot az SZTE-vel közös együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban? Ha igen, akkor miért?


„A Szegedi Tudományegyetem kiváló partner, a közös munka során nem csak egy-egy szakterület, mint például a traumatológia, ortopédia kapcsolódik be a fejlesztési folyamatokba, hanem érvényesül az egyetem sokrétűsége. Fontos kiemelni a piaci- és menedzsment szemlélettel működő, támogató igazgatóságok hatékony szerepvállalását is a sikeres projekt érdekében.


Az egyetemmel való együttműködés sikerességét mutatja, hogy a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című konstrukciója keretében 677,2 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Sanatmetal Kft. által vezetett konzorcium. A 961,6 millió forintot meghaladó összköltségű projekt során személyre szabott csontsebészeti műtéti tervezést, illetve műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszert fejlesztenek.


A projekt megvalósulása két konzorciumi partner bevonásával történik. A megvalósítás alappillérei a Szegedi Tudományegyetem által biztosított orvostudományi és műszaki tudományi háttér, valamint a Sanatmetal Kft. és a DicomLAB Kft. vállalkozásoknál felhalmozott innovatőri tudás, a hazai- és nemzetközi piaci ismeretek birtoklása, és a rendelkezésre álló magas színvonalú technológiai háttér. A projekt révén hazánkban elérhetővé válik egy modern, a nemzetközi tudományos irodalomban fellelhető trendeknek megfelelő, személyre szabott műtéti tervezést, illetve személyre szabott műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszer, a hozzá tartozó kompatibilis váll- és térdízületi protetikai elemekkel és lábsebészeti implantátumokkal. Az új eljárások potenciálisan jobban tervezhetővé, illetve pontosabbá tehetik a csontsebészeti műtéteket, amely hozzájárulhat a szövődmények csökkenéséhez, valamint növelhetik az eljárások elérhetőségét a műtéti idő hosszának csökkentésén keresztül.


Több sikeres projektünk, mint az említett pályázat is bizonyítja „a Szegedi Tudományegyetemmel hasznos és érdemes együtt dolgozni.” – emelte ki az ügyvezető igazgató.