innovacios_nap_2018_fooldal

Innovációs napot tartottak az SZTE-n

2018. május 14-17 között került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetemen a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság szervezésében az Innovációs Hét programsorozat, amelynek keretében számos színvonalas előadásban és programban vehettek részt az érdeklődők. A programsorozat kiemelkedő eseménye az innovációs nap volt, amelyet Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitott meg.

A megnyitót követően Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterjelölt előadásában, (a cikk megjelenésének időpontjában Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter) a science parkok működésének kialakításáról, különösen a Szeged – Pécs - Zalaegerszeg közötti kooperációról beszélt, illetve a digitalizációról és a robotizációról. Dr. Fendler Judit, kancellár előadásában a Szegedi Tudományegyetem rövid- és középtávú fejlesztési terveiről beszélt.


Innovacios_nap_2018_Palkovics


Mindezeken túl három kategóriában átadták az SZTE innovációs díjakat. amelyeket az egyetem azon kutatói és hallgatói nyerhettek el, akik innovatív megoldást dolgoztak ki, szellemi alkotásnak minősülnek, és üzleti szempontból hasznosíthatók. A leginnovatívabb kutatómunka díjat a természettudományok és élettudományok területén Dr. Berényi Antal „Nem invazív, fókuszált elektromos ingerlés használata epilepsziás rohamok leállítására” című munkájáért kapta, valamint a műszaki tudományok területén Dr. Nolda Andreas „Innovatív eljárás idegennyelv-tanulók nyelvi adatainak annotációjára nyelvtanulói korpuszokban: Koncepció, modellálás, programozás” című munkájáért kapta. A leginnovatívabb PhD munka díjat Grósz Tamás kapta (témavezető: Dr. Tóth László) a „Mesterséges mély neurális hálók tanítására alkalmas programcsomag kidolgozása” című munkájáért. Az innovációs díjazottakról szóló cikkünket itt olvashatják el.


Az innovációs nap keretében Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Lehrner Lóránt az ELI-Alps Kutatóközpont ügyvezető igazgatója ünnepélyesen aláírták a Science Park Szeged fejlesztésére irányuló együttműködési szándéknyilatkozatot.


innovacios_nap_2018_egyuttmukodesi_szandeknyilatkozat


Ezt követően Dr. Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke előadásában felvázolta a szellemi termékek és az innováció kapcsán a magyar szabályozási környezetet illetve az előre mutató perspektívákat. Sajtótájékoztató keretében Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Dr. Fendler Judit kancellár, Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes és Dr. Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke az innováció kapcsán fejtették ki véleményüket.