Horizont 2020 keretprogram

A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent.

A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyit az uniós versenyben elnyerni képesek a projektjei. A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére, az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitikájának legfőbb eszköze.


H2020 konzorcium:

A H2020 program témái elsődlegesen olyan együttműködő kutatási és innovációs projekteket támogatnak, ahol a konkrét kutatási és innovációs területeken együttműködő szervezetek konzorciumai vesznek részt a megvalósításban. A konzorciumnak legalább 3 résztvevőből kell állnia 3 különböző EU-tagállamból vagy társult országokból. Ezen három partner mellett a világ bármely pontjáról bármely jogi személy bevonható a konzorciumba.

További információk: http://www.h2020.gov.hu/

 

 

H2020 egyéni:

A H2020 keretén belül számos egyéni pályázat benyújtására is van lehetőség:

  • Európai Kutatási Tanács (ERC) kutatói pályázatok: egyéni kutatók és kutatócsoportok úttörő kutatásainak támogatása.
  • Marie Skłodowska-Curie Akciók: kutatói mobilitás támogatása; a kutatóknak a kutatási finanszírozás mellett lehetőségük nyílik külföldi és magánszektorbeli tapasztalatok megszerzésére, valamint eddig megszerzett tudásuknak a karrierjükhöz szükséges kompetenciákkal való kiegészítésére.
  • KKV Eszköz: olyan nemzetközi ambíciókkal bíró egyéni kkv-k és kkv-csoportok támogatása, amelyeknek eltökélt szándéka, hogy erős, innovatív üzleti ötleteket a piacon is megvalósítsák.

További információk: http://www.h2020.gov.hu/

 

Horizont Európa

Az Európai Bizottság 2021–2027 közötti időszakra tervezett kutatási és innovációs programja

A Horizont Európa az Európai Bizottság eddigi legambiciózusabb kutatási és innovációs programja: a Horizont Európa a Horizont 2020 eredményeire építve kívánja biztosítani, hogy az EU a globális kutatás és innováció élvonalában maradjon. A 2021–2027 között futó program továbbra is a tudományos kiválóság hajtóereje kíván maradni, ugyanakkor bevezeti a következő főbb új elemeket:

  • Az Európai Innovációs Tanács, amely hozzásegíti az EU-t ahhoz, hogy a piacteremtő innováció élvonalába kerüljön. Az új Európai Innovációs Tanács segít majd azonosítani és finanszírozni az olyan gyorsan változó, nagy kockázattal járó innovációkat, amelyek jelentős potenciállal rendelkeznek új piacok létrehozására. Két fő finanszírozási eszköz révén közvetlen támogatást fog nyújtani az újítóknak: az egyikkel a korai szakaszokra, a másikkal pedig a fejlesztésre és a piaci bevezetésre.
  • Új, az egész Unióra kiterjedő kutatási és innovációs küldetések, amelyek a társadalmi kihívásokra és az ipari versenyképességre összpontosítanak: a Horizont Európa keretében a Bizottság a mindennapi életünket érintő kérdések kezelése érdekében új küldetéseket indít.
  • Az innovációs képesség maximalizálása az Európai Unióban: megduplázódik az azon uniós tagállamoknak nyújtott támogatás, amelyek a nemzeti kutatási és innovációs képességük lehető legnagyobb mértékű kihasználására irányuló erőfeszítéseik tekintetében le vannak maradva.
  • Nagyobb nyitottság: A „nyílt tudomány” elve válik a Horizont Európa program működési módszerévé, amely nyílt hozzáférést igényel a publikációkhoz és az adatokhoz.
  • Új generációs európai partnerségek és fokozott együttműködés a többi uniós programmal: A Horizont Európa keretprogram észszerűsíteni fogja azon partnerségek számát, amelyeket az Unió társprogramoz vagy társfinanszíroz olyan partnerekkel, mint az ipar, a civil társadalom és a finanszírozásra szakosodott alapítványok, annak érdekében, hogy növelje az európai szakpolitikai prioritások elérése kapcsán tapasztalt hatékonyságukat és hatásukat.