networks2

Elkészült az SZTE Tudástérkép online kezelőfelülete

A Szegedi Tudományegyetem tudástérképe (tudasterkep.szte.hu) lehetőséget biztosít az egyetemi kutatók számára kutatás-fejlesztési tevékenységük bemutatására magyar és angol nyelven, amely az egyetem és külső partnerek közötti együttműködési lehetőségeket segítheti elő.

A Szegedi Tudományegyetem tudástérképe (tudasterkep.szte.hu) lehetőséget biztosít az egyetemi kutatók számára kutatás-fejlesztési tevékenységük bemutatására magyar és angol nyelven, amely az egyetem és külső partnerek közötti együttműködési lehetőségeket segítheti elő.

 

A SZTE Tudástérkép célja az egyetem kutatói tevékenységének bemutatása oly módon, hogy a különböző tudományterületeken folytatott magas színvonálú kutatások a potenciális tudományos- illetve ipari partnerek számára is ismertté váljanak. A SZTE Tudástérkép bárki számára megtekinthető, így elősegítheti a Szegedi Tudományegyetem kutatói számára tudományos eredményeik disszeminációját közfinanszírozású kutatóintézetek, valamint a kutatás-fejlesztésben érdekelt vállalatok körében. Mindez hozzájárulhat az egyetem és külső partnerek közötti kapcsolódási pontok meghatározásához, amely később kutatási együttműködéseket eredményezhet.

 

Az elkészült SZTE Tudástérképbe jelenleg feltöltött minta-adatokat egy korábbi adatfelvétel biztosította, amely nem teljes körű és sok helyen vélhetően már nem is aktuális. Az új tudástérképben minden kutatási projekt, szolgáltatás vagy műszer az ún. kutatóműhelyek, mint kutatási alapegységek köré szerveződik, amelyekhez a kutatók kutatóműhely moderátori hozzáférést igényelhetnek, így saját maguk frissíthetik a kutatásaik státuszát, illetve azt, hogy milyen együttműködési lehetőségekre számítanak munkájuk során. Az SZTE Tudástérkép egyik fő előnye, hogy az egyetemen folyó kutatásokat egy központi felületen összegzi az érdeklődők számára.

 

A tudástérkép bevezetése szakaszosan történik, 2 hetente 3-3 új Kar számára nyílik meg a lehetőség a hozzáférések igényléséhez. A Karokon kinevezett kapcsolattartókkal egyeztetve népszerűsíti a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság az SZTE Tudástérképet és egyeztetnek a tudástérkép bevezetéséről október-november során.


Az egyetem kutatóinak a kutatóműhelyek létrehozásához felhasználói (moderátori) hozzáférést kell igényelniük az egyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságától. Minden kutató a saját Karán kiküldött körlevélben lesz értesítve arról, hogy várhatóan mikortól tudják igényelni a hozzáférést.

 

Kutatóműhely moderátori hozzáférést a következő oktatók és kutatók igényelhetnek:

- egyetemi tanárok

- egyetemi docensek

- kutatóprofesszorok

- tudományos főmunkatársak

- kutatócsoport vezetők

- minden olyan kutatási témavezető, aki a fentiekbe nem tartozik bele, de elkülönülten finanszírozott önálló kutatási témával rendelkezik

 

Mindez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az összes kutatásban résztvevő munkatárs is megtalálható legyen a tudástérképben, viszont csak a kutatóműhely moderátor számára van lehetőség a kutatóműhelyhez tartozó kutatási projekteket, szolgáltatásokat és a résztvevő kutatók adatainak szerkesztésére.

 

Az SZTE Tudástérképben helyet kapnak a kutatási projektek és szolgáltatások mellett azon műszerek is, amelyek a kutatás-fejlesztési tevékenység során a kutatói munkát segítik. Ennek megfelelően az egyetem munkatársai, illetve külső ipari partnerek számára is elérhetővé válik, hogy pontosan milyen eszközök vehetők igénybe az egyetemen.

 

Reméljük, hogy az új felület megfelelően tudja szolgálni a Szegedi Tudományegyetem kutatási tevékenységének bemutatását és hatékonyan tud hozzájárulni az egyetem és partenerei között kialakuló együttműködési lehetőségek kiaknázásához.

 

Amennyiben bármilyen észrevétele vagy kérdése van az SZTE Tudástérkép használatával kapcsolatban, kérjük forduljon a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának munkatársához, Huszár Sándorhoz (kutatasmarketing@ekt.szte.hu; +36-62/546-975).

 

Tisztelettel,

 

Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság

Az SZTE Tudástérkép üzemeltetője