Lezárult a HSUP 2. féléves kurzusa az SZTE-n

Véget ért az NKFIH által létrehozott, és a Szegedi Tudományegyetem által sikeresen megpályázott, 2021. március 01. és 2021. június 30-a között megvalósításra kerülő „HSUP Ösztöndíjprogram megvalósítása” című projekt.

A projekt keretein belül összesen 36 SZTE-s hallgató részesült a havi 150.000 forint/fő ösztöndíj támogatásban a projekt teljes időszaka alatt. Ennek a 36 főnek részét képezi az SZTE-ről kiválasztásra kerülő 7 hallgatói projektcsapat is, melyek jobbnál-jobb megoldásokat nyújtanak a hétköznapok problémáira, érintve ezzel számos szakterületet. Ezen sokszínű projektekbe az alábbi rövid leírások nyújtanak betekintést:


  1. Better Dose: A BetterDose egy MedTech startup, amelyet öt egyetemista álmodott meg azzal a céllal, hogy egy egészségesebb jövőt hozzanak létre. Céljuk, hogy innovatív megoldásainkkal forradalmasítsuk a gyógyszerszedési szokásokat, ezzel segítve az idős generációk egészségének megőrzését. Szlogenjük: Never miss a dose with BetterDose!
  2. Hermes News: A Hermes News (Hírharsona) egy olyan platform, ami az emberek tájékozódási szokásait hivatott megváltoztatni, és teszi ezt egy személyre szabható csomagolásban, rengeteg időt spórolva ezzel a felhasználóknak.
  3. Green Rec: A GreenRec egy online platform mellyel felszámolható a papír alapú nyugta használata, mivel a csapat hiszi, hogy közös erővel hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz, és a pénzügyi tudatosságra való neveléshez.
  4. Re Filamer: A csapat egy olyan gépen dolgozik, ami képes akár otthoni körülmények között filamentet (a legelterjedtebb 3D nyomtatási technológia alapanyagát) előállítani műanyag hulladékból, ezzel lehetőséget adva a 3D nyomtató tulajdonosoknak és felhasználóknak, hogy a környezet védelme mellett évente több százezer forintot is megspóroljanak.
  5. Cashier Basket: A projekt célja, hogy megreformálja a bevásárlást, mind a bolt, mind a vásárló szempontjából. A cél egy olyan komplex bevásárlókocsi és mobilalkalmazás elkészítése, melynél a kocsi nyilvántartja a benne tárolt termékeket, és képes a vásárlás teljes ideje alatt monitorozni a kocsi teljes tartalmát. Kezeli a termékek ki és bevitelét, ellenőrzi azok súlyát. Ezzel elkerülhető lenne a pénztárnál a sorban állás és csökkenne a fizetéssel töltött idő.
  6. Matekfelvételi.hu: A matematika tanulással és oktatással járó nehézségekre kínál megoldást a MatekFelvételi.hu. A diákoknak videós magyarázattal szolgál arra az esetre, ha az MI által javasolt feladatokban elakadnának dolgozat, felvételi vagy érettségi felkészülés alatt. Az oktatóknak pedig megkönnyítik a dolgozatok összeállítását és a megoldókulcsok elérhetőségét egy QR kóddal. Ezeken felül még további hasznos funkciók is várhatók.
  7. Block Solver: A projekt egy gemifikált, foglalkoztathatósági kompetenciát felmérő és fejlesztő platform, ami a szakmai előmenetel mellett az “emberi skilleket” is figyelembe véve teremt kapcsolatot az álláshirdetők és a potenciális munkavállalók között. Az alkalmazás játékos és fejlesztő, ahol a felhasználók egy mobilapplikációt letöltve különböző játékokat és teszteket használhatnak.


A hallgatói projektek jelentős szakmai fejlődést értek el az elmúlt néhány hónap során, köszönhetően töretlen motivációjuknak, a széles kompetenciaterülettel rendelkező összegyetemi csapataiknak, és a HSUP programot támogató ipari partnerek, -és az SZTE Virtus program által a csapatok mellé állított szakemberek támogatásának.


A projekt fejleményeiről és a csapatok szakmai fejlődéséről további érdekes posztok és cikkek olvashatóak az SZTE Virtus Program Facebook oldalán és weboldalán.


A projekttel kapcsolatban további információk ITT érhetőek el.

NKFIH_tamogatott_projekt