Pitching_day_fooldalra

Pitching day az SZTE Virtus Vállalkozás Katalizátor Program keretében

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a Creative Accelerator 2018. június 12-én Kutatói és Hallgatói Pitching Dayt rendezett a Virtus Vállalkozás Katalizátor Program keretében.

A Creative Accelerator – SZTE Virtus Hallgatói és Kutatói Pitching Day célja, hogy az egyetem aktív kutatási tevékenységgel rendelkező kutatói és kreatív hallgatói mélyebb betekintést nyerjenek a startupok világába, valamint lehetőséget biztosít az ötletgazdáknak a projektjük bemutatására, potenciális befektetők meggyőzésére, kapcsolatépítésre illetve a projekttel kapcsolatos visszajelzések gyűjtésére. A rendezvényt Pitó Enikő kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató nyitotta meg, amelyet különböző szakmai előadások követtek innováció menedzsment, üzleti hasznosítás, üzleti tervezés és iparjogvédelem témákban.


Pitching_day_megnyito


Dr. Mogyorósi Péter a Laser Consult Kft. ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta hogyan lesz a projektből vállalkozás, milyen előzetes elemzések, felmérések szükségesek egy cég indítása során. Dr. Buzás Norbert, a Creative Accelerator akvizíciós igazgatója az üzleti modellek és iparjogvédelem témában tartott előadást. Ezt követően Hajdú Szabolcs, a Creative Accelerator, pénzügyi igazgatója a finanszírozás és az üzleti tervezés fontosságáról tartott előadást, amelyben a transzparens működést és a stratégiai tervezést hangsúlyozta.


Pitching_day_eloado_1


Az előadásokat követően a hallgatói és a kutatói projektek kerültek bemutatásra egy szakmai zsűri előtt. A zsűri tagjai a szakmai előadók voltak, illetve a Hiventures befektetési menedzsere Aszalai Sándor. A csapatokat a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság és a Virtus mentori team mentorai készítették fel, továbbá közösen kidolgozásra kerültek a pitchelés alapját képző befektetési projektjavaslatok (one-pagerek) is, amelyek a technológia bemutatása mellett a releváns piaci adatokat, az üzleti modellt és az igényelt befektetéshez készített rövid pénzügyi tervet is tartalmazták. A rendezvényen öt befektetési projektjavaslat került kidolgozásra.


Pitching_day_eloado_2


A hallgatói csapatok közül a GigThat egy szórakoztatóipari alkalmazással kapcsolatos ötletét mutatta be, a Béla memondja nevű csapat egy vendéglátóipari chatbot rendszerrel kapcsolatos terveit prezentálta. Az Eddie egy 3D-s oktatói anyaggal kapcsolatos ötletét ismertette, a Sadiun pedig egy 3D-s ruhaipari szkenneléssel kapcsolatos ötletét mutatta be. Végezetül egy kutatókból álló csapat a daganatos betegségek gyógyítására szolgáló kezelési módszert mutatott be, amely egy ismert, bevezetett terápiás módszer továbbfejlesztése.


A szakmai zsűri a bemutatott projektek közül a 3D-s oktatói anyaggal kapcsolatos ötletet, (Eddie csapat) illetve a daganatos betegségek gyógyítására szolgáló új módszert (kutatói csapat) ítélte potenciálisan befektetésre alkalmasnak meghatározott feltételek teljesülése esetén. Továbbá két hallgatói csapat iránt – a Béla megmondja és a Sadiun – a Hiventures érdeklődést mutatott egy jövőbeli együttműködés céljából. A GigThat hallgatói csapat speciális hozzáértést igénylő befektetetőket keres az ötletük megvalósítása érdekében.