2015

[1] 2 
2015. december 07.

A nemzetköziesítés jegyében új, az egyetem oktatási potenciálját és kiemelt kutatási területeit bemutató imázsfilmeket készített a Szegedi Tudományegyetem. Az angol nyelvű, dinamikus kisvideókkal az intézmény az elsősorban az interneten tájékozódó külföldi diákok érdeklődését szeretné felkelteni az SZTE-n elérhető széleskörű képzések és kutatási lehetőségek iránt.

2015. november 27.

A Szegedi Tudományegyetem belső pályázatot hirdet az SZTE kutatóegységei részére nagyértékű kutatási műszerek/készülékek javítási költségeinek finanszírozására.

2015. november 24.

A Piac & Profit és a BKIK első alkalommal rendezi meg a K+F és Innováció a 21. századi Európában című országos konferenciáját. Az első alkalom után minden évben összehívjuk az e témáért felelős kormányzati szervezeteket, intézményeket, a K+F-ben, innovációban érdekelt üzleti szereplőket, külön megszólítva a startupokat és a spin-off-okat, valamint az innovátorokat, feltalálókat, a befektetőket és az e célra rendelkezésre álló támogatások, források, pályázatok témagazdáit, információkkal, tanácsokkal rendelkezőket.

2015. november 23.

Az NKFI Hivatal kiemelt célja a hazai szereplők minél nagyobb arányú és minél eredményesebb EU Horizont 2020 szereplésének ösztönzése. Ennek érdekében november 24-én és december 8-án ismét pályázói konzultációkat szervez a Hivatal, ezúttal felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek számára. A férőhelyek korlátozott száma miatt a részvétel továbbra is előzetes regisztrációhoz kötött.

2015. november 10.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködve, 2015. november 17-én - a korábbi évekhez hasonlóan a VIVACE program keretében - szellemitulajdon-védelmi  rendezvényt szervez.

2015. november 02.

Lezárult a projekt, amelynek középpontjában az egészséges társadalom és a jólét, az intelligens technológiák, valamint az élelmiszeripar és az agrár-innováció állt, a Csongrád megyén belüli Szeged–Hódmezővásárhely növekedési zóna fejlesztését megcélozva. A projekt 2015. február 1. és október 31. között valósult meg, mintegy 566 millió forintból. A konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem volt.

2015. november 02.

Eredményes agrárkutatásra van szükség a hazai mezőgazdaság fejlesztéséhez – jelentették ki többen is az Agrárinnováció a gyakorlatban című, Hódmezővásárhelyen rendezett konferencián. A Szegedi Tudományegyetem által kezdeményezett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságával közösen szervezett programon a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István is a kutatók és a gazdák szorosabb kapcsolatát szorgalmazta.

2015. október 26.

The European Innovation Partnership for Agriculture productivity and sustainability (EIP-AGRI) has also produced a specific brochure on Horizon 2020 calls 2016 highlighting the opportunities for funding of interest in particular for agriculture, forestry and rural areas. The brochure covers mostly SC2 calls but also highlights some other Horizon 2020 parts of interest. It is full of clickable links, in particular all topic codes are clickable and will lead directly to the relevant page on the participant portal.

2015. október 19.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. angol nyelvű képzést szervez Budapesten novemberben, amelynek a címe Bay Innovation Days. Ez a nemzetközi képzés az innováció támogatásáról, az innovatív ötletekre épülő üzleti vállalkozások sikerre viteléről és az Európai Technológiai Intézet KIC hálózatai által nyújtott szolgáltatásokról és pénzügyi támogatásokról szól.


2015. október 14.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 kódszámú „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” c. projekt keretében 2015. szeptember 29-én a „Tudomány és gazdaság együttműködése a tudásalapú gazdaság megteremtésében” témában rendezte szakmai konferenciáját.

2015. október 13.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága jóváhagyta Egyetemünk jelentkezését a 3. Európai Egészségügyi Program 2015. évi együttes fellépéseire jelölt szervezetek közé. A jóváhagyott magyar szervezetek teljes listája a következő:

2015. október 13.

Az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) pályázaton elnyerhető díjat létesít végzős hallgatók részére.

2015. október 08.

Az „ELITeam”- ELI Intézet létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen: interdiszciplináris kutatások megalapozása a lézerek és alkalmazásai területén című projektjében 2015. október 16-án 10 órától „Lézerek sebészeti és diagnosztikai felhasználása, ELITeam II. workshop” címen rendezvényt szervez.

2015. október 07.

A MAGYAR IPARJOGVÉDELMI ÉS SZERZŐI JOGI EGYESÜLET (MIE) pályázatot hirdet egyetemisták és 35 év alatti fiatal szakemberek részére a "Múlt - jelen - jövő a szellemi tulajdon világában" című kétnapos szakmai konferencián történő térítésmentes részvételre.

2015. október 05.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt és Kollégáit 2015. október 13-án (kedd) 10:00-16:00 között tartandó „Kockázati tőkebefektetések az egészségiparban” és „Egészségtudományi inkubációs képzés” című szakmai rendezvényeire, melynek helyszíne a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal Földszinti 5. terme lesz. (Szeged, Dugonics tér 13.)

2015. szeptember 30.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015. szeptember 17-én rendezte meg a „Mérlegen az eddigi tapasztalatok és a jövőbeni lehetőségek”- Horizon 2020 szakmai konferenciát. A rendezvény célja a H2020 programmal kapcsolatos pályázati tudás fejlesztése, az eddigi tapasztalatok cseréje, valamint a 2016-2017-es munkaprogramok és várható kiírások ismertetése volt.

2015. szeptember 25.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tisztelettel meghívja Önt és Kollégáit 2015. október 27-én (kedd) 10:00-15:00 „Agrárinnováció a gyakorlatban” című szakmai konferenciára.

2015. szeptember 23.

2015. október 9-én (pénteken) 16:00 órától a Szegedi Tudományegetem Gazdaságtudományi Karának aulájában startup témájú előadássorozatot szerveznek, melynek keretében szegedi és nem szegedi neves előadók mesélnek tapasztalataikról.

2015. szeptember 23.

Smart Home témában meghirdetésre került a KIBU által az SZTE GTK épületében lebonyolított hackathon verseny.

Elsősorban IT és Business érdeklődésű résztvevők jelentkezését várják.

2015. szeptember 21.

A 2010-ben indított sorozatot folytatva idén ötödik alkalommal is megrendezésre kerül a Kut@tók a Neten – Kutatói Blog és Weboldal Találkozó. A 2015. november 9-15. között zajló virtuális seregszemlén bemutatkozhatnak mindazok, akik tudományos munkájuk mellett vagy annak részeként blogot írnak, weboldalt szerkesztenek vagy a közösségi hálózatokon (Facebook, Twitter, Tumblr, stb.) népszerűsítik a tudományokat.

2015. szeptember 11.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” című projekt keretén belül közösen szervez Ipari konferenciát 2015. szeptember 29-én a Szegedi Tudományegyetem Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központ II. emeleti Díszteremében (6720 Szeged, Dugonics tér 13.).


2015. szeptember 10.

2015. július 21-én a Szegedi Tudományegyetem és a Goodwill Pharma Kft. megújították együttműködési megállapodásukat, melynek keretében elsősorban a gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás és a termékfejlesztés területén kívánnak közös kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni.

2015. szeptember 10.

A Szegedi tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. együttműködési megállapodást kötött,– amely értelmében a jövőben nemcsak a hallgatói programok, hanem a kutatás-fejlesztés és pályázatok területén is szorosan együttműködnek egymással.

2015. szeptember 08.

A Nemzeti Agykutatási Program keretein belül a Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet. A pályázat célja a Magyarországon tevékenykedő kiváló idegtudományi műhelyek infrastrukturális fejlesztése. 20 és 50 millió forint között, kivételes esetben ezt meghaladó beszerzési értékű műszerekre, infrastruktúrára lehet pályázatot benyújtani.

2015. szeptember 04.

Szeretettel meghívjuk a „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában ” című projekt záró-rendezvényére.

2015. szeptember 02.

Az NIDays konferencia az NI legrangosabb fóruma, ahol mérnökök és kutatók mutatják be legsikeresebb alkalmazásaikat: több előadást hallgathatnak meg az érdeklődők az NI termékeket felhasználó ügyfeleik és partnereik prezentálásában.

A konferencia időpontja: 2015. október 7., Budapest

2015. augusztus 31.

2015. augusztus 25-én a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül megjelent három új pályázat, melyek a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint a szellemi alkotások védelmét szolgáló tevékenységeket, továbbá a kutatási infrastruktúra megerősítését támogatják.

2015. augusztus 28.

A LIGHTtalks az Európai Unió által indított és támogatott rendezvénysorozat, melynek fő célja a fotonika, azaz a fény tudományának és technológiájának népszerűsítése. A rendezvény előadásait a tudományos életből, valamint a vállalkozói- és ipari szférából érkező, a fotonikát különböző aspektusokból első kézből ismerő szakemberek tartják. Az előadások célja a fotonikában rejlő lehetőségek bemutatása a nyilvánosság, a munkavállalók, a befektetők, és nem utolsó sorban az ipari szereplők számára.

2015. augusztus 25.

A Sanatmetal Kft. keresi és díjazza azon termék ötleteket a traumatológiai-, ortopédiai-, és gerincsebészeti területeken, amelyekből a fejlesztési folyamat végén nemzetközileg is értékesíthető termék születhet.


A pályázatok beadási határideje 2015. szeptember 15.

2015. július 31.
2015. július 24.

Habár még nem kerültek kiírásra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2. "Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció" c. prioritásának pályázati kiírása, már készül a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság a pályázati lehetőségek felkutatására az Egyetemen.

2015. július 10.

A kutatás-fejlesztési, oktatási és pályázati együttműködések mellett közös laboratórium létrehozása is célja a szegedi Science Parkban annak a stratégiai megállapodásnak, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az NI Hungary Kft. kötött. A kooperációnak köszönhetően a méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén is összedolgoznak a partnerek, valamint az SZTE hallgatói szakmai gyakorlatokon is részt vehetnek az elektronikai eszközöket gyártó vállalatnál.

2015. július 10.

Tavasszal a Parlamentben tagvállalatunk, a Sanatmetal Kft. kapta meg a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíjat és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját a Vortex poliaxiális lemezrendszer kifejlesztéséért és gazdasági eredményekért. A Nagydíjjal járó egymillió forint pénzjutalmat a vállalkozás megduplázza kettőmillió forintra, és a magyar orvos-innovatőrök innovációs elképzeléseinek támogatására fordítja.

2015. július 10.

Az induló kreatívipari vállalkozások számára nélkülözhetetlen, naprakész kiadvánnyal jelentkezik a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). A MFT küldetése, hogy a formakultúra eszközeivel hozzájáruljon a GDP növeléséhez és az életminőség javításához; ennek pedig szerves része a kreatívipar fiataljainak pályakezdése, a vállalkozások alapításának ösztönzése és támogatása.

2015. július 10.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) 2015. június 18-án mutatta be legújabb elemzését "Intellectual property rights and firm performance in Europe: an economic analysis" címmel, amely az európai vállalatok iparjogvédelmi aktivitása és gazdasági teljesítménye közötti összefüggésekre fókuszál. Az eredmények alapján a szellemi tulajdonnal rendelkező vállalkozások több egy alkalmazottra jutó bevételt generálnak, több munkaerőt foglalkoztatnak és magasabb bért fizetnek a munkavállalóiknak.

2015. július 09.

Innovációs és oktatási tevékenységben, kutatás-fejlesztési programokban működik együtt a jövőben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók „Akkreditált Innovációs” Klaszter (MediKlaszter). A stratégiai együttműködési megállapodás egyike azon megállapodásoknak, amelyeknek célja, hogy a régióban és országos szinten egyaránt különböző iparágak szereplői működjenek együtt.

2015. július 02.

Az ESNC verseny keretében minden évben a olyan szolgáltatások, termékek, üzleti innovációk mérettetik meg magukat, amelyek a MŰHOLDAS NAVIGÁCIÓ MINDENNAPI ÉLETBEN történő használtaára építenek. A verseny célja, hogy ösztönözze a műholdas navigációs alkalmazások fejlesztését, beleértve az EGNOS és a Galileón alkalmazásokat is. Az elmúlt 12 évben több, mint 9,200 fejlesztő vett részt az ESNC versenyen. Jelentkezési határidő 2015. július 6.

2015. június 23.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás- fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015. július 2-án megrendezi „A Szegedi Tudományegyetem quadruple helix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” című projekt nyitórendezvényét, melynek a Szegedi Tudományegyetem Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központ, 2. emeleti díszterme ad helyet (6720 Szeged, Dugonics tér 13.).

2015. június 23.

2015. június 11-én a Szegedi Tudományegytem Kutatás- fejlesztési és Innovációs Igazgatósága is részt vett Kanada Budapesti Nagykövetsége, az ERA-Can+ valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében megrendezett „Hungary-Canada Innovation Forum” című programon.

2015. június 18.

A 2015. június 9-én a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül megjelent pályázatok eszközbeszerzést, telephelyfejlesztést, infrastrukturális és ingatlan beruházást, továbbá információs technológia-fejlesztésekkel támogatják a mikro-, kis és középvállalkozásokat.

2015. június 15.

Szeretettel meghívjuk a „ A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónábancímű projekt nyitó-rendezvényére.

2015. május 28.

Magyarország Kormányának Felhívása a mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása érdekében. A Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítását, a külföldi üzleti partnerrel, külkereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező KKV-k számának növelését. A cél elérését a Kormány mikro-, kis- és középvállalkozások együttműködésével tervezi megvalósítani jelen Felhívásban foglalt feltételek mentén.

2015. május 28.

Kanada Budapesi nagykövetsége, az ERA-Can+ valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében 2015. június 11-én kerül sor a "Hungary - Canada Innovation Forum" megrendezésére.

2015. május 26.
2015. május 16.

2015. május 21-én Kamaránk és a dél-alföldi Enterprise Europe Network iroda Horizon 2020-as konzultációt szervez az egészségügyi témájú pályázatok első tapasztalatairól.


Közreműködő előadóik igyekeznek gyakorlati tippeket átadni a résztvevőknek a H2020 pályázatokról a Bizottság, a Nemzeti Kapcsolattartó és az pályázatértékelői szempontokból.

2015. május 16.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, 2015. május 21- én szeretettel várja az érdeklődőket és munkatársait egy rendhagyó összejövetelre, hogy a NAIK kutatóinak előadásain keresztül betekintést adhassanak a klímaváltozás és a globális kihívások megoldását célzó hazai és külföldi kutatások egy apró, de izgalmas és sokszínű szegletébe.

2015. május 07.

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet és a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület közös rendezésében idén is megrendezésre kerülnek a Tudományos Kollokviumok.

2015. április 24.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Információs Napot rendez 2015. május 5-én a Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak – Az európai polgárok szabadságának és biztonságának védelme, 7. társadalmi kihívás-tématerület 2015. évi pályázati felhívásai kapcsán. A rendezvény szervezői sok szeretettel várják az érdeklődőket.

2015. április 17.

Az INNOversitas egy évente megrendezésre kerülő startup verseny, melyen fiatal egyetemisták indulhatnak el saját, innovatív ötleteikkel.

2015. április 15.

A sokoldalú szakmai előadásokon rendszerintegrátorok és tapasztalt LabVIEW programozók gyakorlati témákat fognak bemutatni, mint például a programfejlesztési architektúrák. Emellett ötleteket adnak a megfelelő kódolási stílusra, és hasznos tippeket is megosztanak a résztvevőkkel a LabVIEW fejlesztői környezetben történő programozással kapcsolatban.

[1] 2