Kiemelt partnereink

A Szegedi Tudományegyetem Innovációs Igazgatóságának kiemelt feladata a SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének, ipari kapcsolatainak menedzselése, népszerűsítése. Egyetemünk célja, hogy továbbra is az ország magas presztízsű, a tudományt és a társadalmat egyaránt szolgáló, nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztői központ maradjon.


Az SZTE elkötelezett abban, hogy kiemelten a régióban, és országosan is az ipari szereplők minél szélesebb körével szoros kapcsolatot alakítson ki, és tartson fenn a közös sikerek elérése érdekében. Keressük azon kapcsolódási pontokat, ahol közös kutatás-fejlesztésre, oktatási, képzési együttműködésre van lehetőség. Az elmúlt évek során jelentős számú megállapodást kötöttünk kis- és közepes vállalkozásokkal, és a nagyvállalatok kutatás-fejlesztési céljait is segítettük kutatóink munkájával, kutatócsoportjainkkal, illetve Ők is támogattak bennünket. A SZTE stratégiai partnerek köre is folyamatosan bővül.


Az elmúlt évtizedekben az egyetemek társadalomban betöltött szerepe nagy változásokon ment keresztül, amely során az egyetemek tradicionális feladatai – oktatás és kutatás – mellett az ún. „harmadik misszió” egyre jobban felértékelődik. A vállalkozó egyetemmé válás szellemében a felsőoktatási intézmények az iparral egyre szorosabbá fűzik viszonyukat, ezáltal az innovációban és gazdasági fejlődésben betöltött szerepük is egyre markánsabban érezhető, különösen az egyetemeken keletkezett kutatási eredmények ipari alkalmazásán keresztül.


A Szegedi Tudományegyetem kiemelten támogatja kutatóit a tudományos eredmények hasznosításában, megteremtve a kapcsolatot az ipari szereplők, és az egyetemi kutatóközösségek között. Ezt a jól működő rendszert kívánjuk tovább folytatni, és ha lehet még magasabb szintre emelni, szélesíteni.


- MOL Nyrt.

- Richter Gedeon Nyrt.

- ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.

- ContiTech Rubber Industrial Kft.

- Pick Szeged Zrt.

- Sole- Mizo Zrt.

- Egis Gyógyszergyár Zrt.

- GIVAUDAN Hungary Kft.

- Magyar Telekom Nyrt.

- GE Healthcare

- ELI.HU

- Teva Gyógyszergyár Zrt.

- Montana Tudásmenedzsment Rendszerintegrátor és Szoftverfejlesztő Kft.

- Nokia

- Samsung

- Pannonpharma

- National Instruments

- Goodwill Pharma Kft.

- MediKlaszterMOL Nyrt.

A MOL Magyarország vállalatcsoport 4 országban van jelen Magyarország, Szerbia, Románia, és Szlovénia. Upstream és Downstream tevékenységet folytat főbb finomítói, és petrolkémiai telephelyei Százhalombatta, Zalaegerszeg, és Tiszaújváros. A Társaság tevékenységei közül kiemelkedő a szénhidrogénipari termékek feldolgozása, és értékesítése, valamint a kutatás-fejlesztés. A MOL Group részeként Közép-Kelet Európa meghatározó vállalata. Főbb számai: 8 000 munkavállaló, 40 milló hordó kitermelés, 7,5 millió tonna termék. 4 országban összesen 585 töltőállomást üzemeltet. 500 millió forinttal támogat 5 hazai egyetemet.

Vissza a fenti listához!


Richter Gedeon Nyrt.

A Richter Magyarországon kívül a világ több mint száz országába szállít hatóanyagokat és késztermékeket. A Társaság fő tevékenységét, a gyógyszeripari termékek előállítását és értékesítését, valamint a kutatás-fejlesztést számos leányvállalat, közös vezetésű és társult vállalat támogatja. Mindezek a társaságok az anyavállalattal együtt alkotják a Richter Csoportot.

Vissza a fenti listához!


ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.

A Contitech Fluid Automotive Hungary Kft. a ContiTech Fluid Technology üzletág, autóipari divíziójának tagjaként Magyarország piacvezető gumiipari vállalkozása. Székhelye Makó, gyártóüzemei Makón, Vácott vannak. A vállalat fő profilja hűtő-fűtő gumitömlők gyártása és értékesítése az autóipar és kamion szegmens számára. A termelés a két gyárban több, mint 35.000 négyzetméteren folyik. A vállalat fő vevői Európa vezető autógyárai, így a BMW, a Daimler és a Volkswagen csoport, a kamion üzletágban a Volvo csoport, a Scania, a DAF és a Perkins.

Vissza a fenti listához!

ContiTech Rubber Industrial Kft.

A Contitech Rubber Industrial Kft. a Continental AG divíziójának tagja, eltérően a többi hazai társvállalattól, itt a termelés több ContiTech üzletág részére is folyik a ContiTech Conveyor Belt Group, és Fluid Technology üzletág részére is, Magyarország egyik vezető gumiipari vállalkozása. Székhelye Szeged. A vállalat fő profilja olajipar tömlők, textilbetétes hevederek, ipari tömlők gyártása és értékesítése. A termékek a hazai és nemzetközi kereskedelmi hálózat segítségével a világ minden sarkába eljutnak.

Vissza a fenti listához!

Pick Szeged Zrt.

A PICK Szeged Zrt. a Bonafarm vállalatcsoport tagjaként Magyarország legnagyobb húsipari vállalkozása. A társaságnak Szegeden, Pécsett, Baján és Alsómocsoládon vannak gyártóüzemei, öt telephellyel, saját üzletlánccal és Budapesten kereskedelmi központtal rendelkezik. A társaság évente több mint 350 ezer sertést, és közel 15 ezer marhát vág és dolgoz fel, aminek eredményeként több mint 45 ezer tonna készterméket értékesít. Márkái: Pick, Herz, Délhús, Ringa, Familia

A Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. együttműködési megállapodást kötött,– amely értelmében a jövőben nemcsak a hallgatói programok, hanem a kutatás-fejlesztés és pályázatok területén is szorosan együttműködnek egymással. A megállapodásról bővebben IDE kattintva olvashatnak!

Vissza a fenti listához!


Sole- Mizo Zrt.

A SOLE MIZO Zrt. a Bonafarm vállalatcsoport tagjaként Magyarország piacvezető tejipari vállalkozása. A társaság két nagy múltú vállalat – a Sole Hungária Rt. és az Új-MiZo Rt. egyesülésével jött létre. Székhelye Szegeden, gyártóüzemei Szegeden, Bácsbokodon, Csornán, Marcaliban vannak. A vállalat tejalapú élelmiszerek előállításával foglalkozik melyeket a hazai, közép-és kelet-európai, és a közel-kelet piacokon értékesít. Márkái: Sole, Mizo és Farmer, illetve a Norbi Update Zrt.-vel való együttműködés keretein belül Sole Update. A Sole-Mizo Zrt. évente több mint 200 millió liter tejet dolgoz fel 4 üzemében szigorú minőségellenőrzés mellett.

Vissza a fenti listához!


Egis Gyógyszergyár Zrt.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. magyar gyógyszergyártó vállalat. Tevékenysége kiterjed az originális kutatástól és generikus fejlesztéstől a hatóanyag- és készgyógyszer-gyártáson át az értékesítésig Az Egis a közép-kelet-európai régió összes iparágának vállalatai közül az egyik legnagyobb összeget, árbevételének 9 százalékát, évente közel 12 milliárd forintot költ kutatásra és fejlesztésre. Gyógyszerfejlesztési sikereit az elmúlt két évtizedben hat alkalommal ismerték el innovációs díjjal, 2012-ben pedig elnyerte az Innovációs Nagydíjat. Az Egis 4-4,5 milliárd tablettát, 120-140 millió doboz gyógyszert és több mint 2500 tonna hatóanyagot és intermediert gyárt évente. Gyártási rendszere megfelel a nemzetközi GMP elveknek és a magyar OGYI, valamint az amerikai FDA előírásainak. Termékei három magyarországi telephelyén készülnek: székhelyén, a budapesti Keresztúri úton találhatók hatóanyaggyártó üzemei, a Bökényföldi úton működnek injekció-, tabletta és csomagoló üzemei.

Vissza a fenti listához!


GIVAUDAN Hungary Kft.

A Givaudan Hungary Kft. a Givaudan vállalat tagjaként Magyarország piacvezető ízesítőanyagokat gyártó vállalkozása. A társaság székhelye és gyártóüzeme Makón található. Megrendelőik, partnereik a világ 100 legnagyobb vállalatai közé tartozó élelmiszeripari cégek.

A makói üzemben ízesítőanyagokat gyártanak, melyeket chipsekhez, kekszekhez, leveskockákhoz és ételízesítő keverékekhez készítenek. Az üzemből kikerülő ízesítőanyagok száraz por formájúak és fűszerekhez, vagy ételízesítőkhöz hasonlóak. Minden termék a legszigorúbb minőségi ellenőrzéseken tesztelt élelmiszerkészítmény.

Vissza a fenti listához!

 

Magyar Telekom Nyrt.

A Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság, röviden Magyar Telekom Nyrt. vagy Magyar Telekom (MT) magyar távközlési és telekommunikációs vállalat, Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója és egyben egyik legnagyobb cége. A cég telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatásokat nyújt vezetékes és mobil viszonylatban, adatátviteli és nem hangalapú, informatikai és rendszerintegrációs területeken. Lakossági, valamint kis- és középvállalati ügyfelei részére Telekom, nagyvállalati, közigazgatási és intézményi ügyfeleinek pedig T-Systems márkanéven nyújtja szolgáltatásait.

Vissza a fenti listához!


GE Healthcare

Magyarországon egészségügyet átalakító technológiák fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A világ népességét leginkább érintő egészségügyi problémák (pl. a szív- és érrendszeri, a daganatos és a neurológiai megbetegedések) korai stádiumban történő felismeréséhez, és az egyénre szabott kezelések kidolgozásához nyújt megoldásokat, az egészségügyi képalkotás (pl. röntgen, CT, MRI, ultrahang), az információ-technológiai rendszerek, egészségügyi diagnosztika és a betegfelügyelő rendszerek területén. A GE Healthcare hazai kutatás-fejlesztési központjának célja a rák és az érrendszeri megbetegedések elleni küzdelem. A Budapesten és Szegeden kiépült világszínvonalú kutató-fejlesztő központban jelenleg több mint 200 szoftvermérnök dolgozik. A GE Healthcare magyarországi központja az utóbbi években az orvosi képfeldolgozó szoftverek és algoritmusok globálisan elismert kompetencia központjává vált.

Emellett a GE Hungary Kft. keretében Budapesten működik a GE Lighting üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika üzleti és globális K+F központja, mely Magyarország öt városában további hat üzemet működtet.

Vissza a fenti listához!


ELI.HU

A Szegeden megépülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése az, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját – különös tekintettel a koherens extrém-ultraibolya (XUV) és röntgensugárzásra, valamint az attoszekundumos impulzusokra – tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a 200 PW csúcsintenzitású impulzusok előállításához szükséges tudományos és technológiai fejlesztések elősegítése. Az ELI-ALPS létesítmény a tudományos kutatói és ipari alkalmazások területeiről érkező felhasználók számára biztosítja majd a lézerforrásokat és az általuk keltett másodlagos fény- és részecskeimpulzusok egyedülálló kombinációját.

Az ELI-ALPS főbb kutatási és alkalmazási területei

• Vegyérték-elektron vizsgálatok

• Atomtörzsi-elektron vizsgálatok

• 4D képalkotás

• Relativisztikus kölcsönhatások

• Biológiai, orvosi és ipari alkalmazások

Vissza a fenti listához!

 

Teva Gyógyszergyár Zrt.

A Teva Gyógyszertár megalakulása óta – 18 éve – sikeresen lát el gyógyszer – kereskedelmi feladatokat és üzemelteti logisztikai és kutatás-fejlesztési központját. 2000-ben a kanadai Novopharm megvásárlásával a Teva a világ első számú generikus gyógyszergyártójává vált. Ma a Tevának 50 országban van közvetlen képviselete, 25 országban gyártóhelye, 18 országban kutató-fejlesztő központja, így mára a világ vezető generikus gyógyszergyártója és fejlesztője.

A debreceni központú Teva Gyógyszergyár Zrt. három telephellyel rendelkezik Magyarországon: Debrecen, Gödöllői, Sajóbábony.

A Teva Gyógyszertár Zrt. tevékenységének meghatározó területei: a gyógyszer-alapanyag gyártás, tabletták kapszulák, kúpok, infúziók, injekciók, steril készítmények gyártása, termelési volumene az elmúlt években folyamatosan nőtt, mely fejlődési ütem a tervek szerint a jövőben is folytatódik. Évente mintegy 200 különböző hatóanyagból, több mint 500 féle készítményt állítanak itt elő, melyek elsősorban az európai piacokon kerülnek értékesítésre, de a vállalat szállít Kanadába, Izraelbe és Ázsiába is.

Vissza a fenti listához!

 

Montana Tudásmenedzsment Rendszerintegrátor és Szoftverfejlesztő Kft.

A MONTANA több mint húsz éve a magyar informatikai piac élvonalbeli középvállalkozása. Stratégiájának középpontjában önálló megoldásfejlesztő tevékenysége áll.

Olyan alkalmazások kidolgozására koncentrál, amelyek a gazdaság kiemelt szereplőinek a legnagyobb szoftvergyártók által meg nem oldott problémáira nyújtanak megoldást. A vállalat saját fejlesztésű alkalmazások kidolgozására koncentrál, amelyeket az ügyfél igényeinek megfelelően testre szab, és a már meglévő informatikai rendszerbe integrál. Fejlesztéseiket (Infovadász, Naprakész, MonDoc System, MonFlow, DigiSec, MonSpeech) olyan eszközökké válnak, amelyek jól funkcionáló, praktikus válaszokat adnak a felmerült problémákra.

Vissza a fenti listához!

 

Nokia

Fő területe a telekommunikáció. Mobilkommunikációs eszközei megtalálhatók a világ összes régiójában, és lefedik az összes nagyobb kommunikációs szabványt: többek között a GSM-, a CDMA- és a WCDMA-hálózatokban használhatók. Termékei között megtalálhatók még az otthoni kommunikációs eszközök, a mobil játékeszközök, a kiegészítő felszerelések. Az Ovi platformon keresztül internetes szolgáltatásokat is kínál

A Nokia 1992-től van jelen Magyarországon, nagyobb jelentőségre akkor tett szert, amikor 1997-ben kutatás-fejlesztési egységet indított Budapesten.

Vissza a fenti listához!


Samsung

Samsung a legnagyobb dél-koreai óriás ipari konglomerátum, azaz csebol, melynek bevételei a dél-koreai GDP 20%-át teszik ki. A cégcsoport az ország exportjának egyötödéért felelős. Leányvállalata, a Samsung Electronics bevételei alapján 2009-ben a világ első számú technológiaipari cége volt, 2012-ben az Apple mögött a második. A Samsung mára a világ egyik vezető elektronikai vállalatává nőtte ki magát, amely digitális eszközök, szórakoztatóelektronikai készülékek, félvezetők, memóriák és rendszerintegrációs megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Vissza a fenti listához!


Pannonpharma Kft.

A PannonPharma Kft. 1995. óta gyógyszergyártást (saját és bérgyártást egyaránt), és ehhez kapcsolódóan gyógyszer-analitikai, gyógyszeripari kutatást, fejlesztést (K+F) valamint gyógyszeripari minőségfejlesztő tevékenységet végez. Első saját terméke a Panalgorin® néven piacra dobott gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatású tabletta volt. A PannonPharma Kft. terméklistája immáron több mint hetven saját készítményt jegyez, melyek között megtalálhatók tabletták, kapszulák, granulátumok, oldatok, steril oldatok, kenőcsök és injekciók. A PannonPharma Kft. szakmai elkötelezettséget vállalt a napjainkban újra népbetegséggé váló TBC elleni szerek (Isonicid®, Rifazid®, Rifamed®, Pyrazinamid) fejlesztésére, gyártására és forgalmazására.

Vissza a fenti listához!


National Instruments

A mérés- és irányítás automatizálás területén piacvezető National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre első tengerentúli gyártóbázisát Debrecenben. Az elektronikai eszközök gyártására koncentráló NI Hungary Kft. megalakulása után konstans növekedésbe kezdett, és mára már több mint 1000 kollegát foglalkoztat 13 különböző területen. A hardvergyártás mellett helyet kapnak Európát, Ázsiát és Amerikát kiszolgáló központjaik is, mint az IT, a jog, a pénzügy és a Service Center. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, kutatás- fejlesztés mérnökségi csoportjuk működésével pedig igazi tudásközponttá nőtte ki magát a cég Magyarország keleti részén.

2015. július 10-én elsőként a Szegedi Tudományegyetemmel kötött stratégiai megállapodást a mérés- és irányítás automatizálás területén vezető National Instruments (NI) vállalatcsoport debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft. A megállapodásról bővebben IDE kattintva olvashatnak!

Vissza a fenti listához!


Goodwill Pharma Kft.

A Goodwill Pharma Kft. 1997-ben alapított, 100%-ban magyar tulajdonú, hazai munkaerőt foglalkoztató vállalkozás, melynek székhelye Szeged. Főbb termékcsoportjai a következők: fájdalomcsillapítók, szív- és érrendszeri készítmények, mozgásszervi készítmények, nőgyógyászati készítmények, étrend-kiegészítők, vitaminok, orvostechnikai eszközök gyártása és forgalmazása. A cég mára már a magyar gyógyszeripar egyik közismert szereplőjévé vált. Legfőbb küldetésük, hogy a legmagasabb nemzetközi követelményeknek is megfelelő, megfizethető árú gyógyszereket tegyenek hozzáférhetővé a magyar egészségügy és a betegek számára.

2015. július 21-én a Szegedi Tudományegyetem és a Goodwill Pharma Kft. megújították együttműködési megállapodásukat, melynek keretében elsősorban a gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás és a termékfejlesztés területén kívánnak közös kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni. A megállapodásról bővebben IDE kattintva olvashatnak!

Vissza a fenti listához!


MediKlaszter

A Magyar Medikai Gyártók És Szolgáltatók Klaszter termékfejlesztéssel, előállítással, egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó, vagy ehhez kapcsolódó tevékenységeket végző gazdasági társaságok és szervezetek hálózata. A kormányzati szervek által akkreditált MediKlaszter a 2018-ban 100 éves magyar orvostechnikai ágazatot képviseli, célja a medtech vállalkozások versenyképességének növelése. Ennek érdekében a szervezet együttműködik a magyar tudomány és kormányzat képviselőivel, tagjai összehangolt innovációs, marketing és piaci tevékenységet végeznek. A Klasztertagok közös érdeke egy innovációjában megújult, szervezetében, kereskedelmében centralizáltabb, a világpiacon versenyképes, nagyobb exportteljesítésekre is képes, magyar orvostechnikai műszergyártás.

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkerditált Innovációs Klaszter 2015. július 9-én írták alá együttműködési megállapodásukat. A megállapodásról bővebben IDE kattintva olvashatnak!

Vissza a fenti listához!