torma_bianka

Bemutatkoznak a 2023-as év SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Torma Biankával

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

Az Innovációs Díjat 2023-ban 4 kategóriában osztotta ki a szakmai zsűri. Értékelték a leginnovatívabb kutatómunkát a TDK és a PHD területén, valamint a műszaki tudományok és a természettudományok és élettudományok területén.

 

A Leginnovatívabb TDK munka Torma Biankáé lett, melynek címe „Nemesfém-alapú optikai szenzor szelektivitásának hangolása”.

 

Torma Bianka elsőéves vegyész mesterszakos hallgató. Az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéken az MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoportban dolgozik. Pályázata kapcsán elmondta: a triptofán a szervezet normál működéséhez szükséges esszcenciális aminosav, ám ha a lebontó folyamata nem megfelelően megy végbe és köztitermékek halmozódnak fel, ezek különböző neurodegeneratív betegségeket válthatnak ki, mint amilyen az Alzheimer vagy Huntington kór.

 

torma_bianka2

 

- Jelenlegi kutatómunkámban, egy arany és ezüst tartalmú nanoszerkezetetű szenzort hoztunk létre, amellyel a köztitermékek egyike szelektíven kimutatható. Emellett bebizonyosodott, hogy a szelektivitás fémek ötvözésével hangolható, így a jövőben akár különböző tesztkészletek is kialakíthatók a neurodegeneratív betegségek korai felismerésére – fogalmazott a mesterszakos hallgató.

 

torma_bianka3

 
 

Bobkó Anna

Fotó: Zentai Péter