Afáziás embertársaink társadalmi visszailleszkedését segítő eljárás

A stroke-on átesett emberek életében hosszú távú, gyakran súlyos életminőség-romlással járó változás következik be. Az esemény következtében gyakori a beszédközpont sérülése, ami megnehezíti a nyelvi kommunikációt. Az afázia összefoglaló elnevezése mindazon beszédzavarnak, amelyek organikus agyi sérülés következtében jönnek létre. A szó görög eredetű: aphasia, jelentése beszédtelenség. Az afáziában szenvedők meglévő gondolataikat nem képesek mások számára érthető formában kifejezni, így gyakran csak gesztusokkal tudnak kommunikálni. Ez az állapot traumaként éri a betegeket, valamint nagy erőfeszítést kíván mind a gondozótól, mind a hozzátartozóktól. Hatékony terápia nélkül ezek a személyek évekig élhetnek úgy, hogy önkifejezésük teljesen leromlik, sokszor a napi rutinfeladatokat is csak korlátozottan tudják végrehajtani, annak ellenére, hogy sokuknál az egyéb gondolkodási folyamatok javarészt épek.

 

A Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely hatékonyan járul hozzá stroke, agyvérzés, vagy agyérelzáródás miatt beszédképességükben korlátozottá vált emberek gyógyításához. A Szegedi Tudományegyetem Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoportja, valamint a Neurológiai Klinika munkatársai évek óta foglalkoznak az agyvérzés eredményeként visszamaradt patológiás jelhasználat diagnosztizálásával, illetve terápiás lehetőségeivel. Az Egyetemen stroke-on átesettek önkéntes részvételével kezdődött meg 2011 őszén egy afáziás betegek társadalmi integrációját célzó program megvalósítása, melynek keretében mind az oktatásban, mind pedig a terápiás módszerek alkalmazásában több újítás került bevezetésre. Az eddigi eredmények alapján az aktív kommunikációs formák előhívásával a betegek szóbeli megnyilvánulásai is újraindíthatóak.

 

Magyarországon elsőként sikerült kialakítani olyan együttműködést, melyben egy kutatóegyetemi státusszal rendelkező tudományegyetem (Szegedi Tudományegyetem) és egy termelő tevékenységet folytató ipari partner (Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt.) vállalt kutatástámogatást annak érdekében, hogy stroke-on átesettek nyelvi rehabilitációját és társadalmi integrációját, a munka világába való visszavezetését segítse elő. Az együttműködés keretében létrejött fejlesztésekről számos szakmai fórumon beszámoltak a hazai eljárás kidolgozói, több szakmai szervezettől érkezett felkérés további együttműködés kialakítására, így a magyar érdekvédelmi szervezettől és a szakszolgálattól is.