Funkcionális élelmiszerek és élelmiszertechnológiai innovációk

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara (illetve elődje a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) hagyományosan élen járt az élelmiszeriparhoz kapcsolódó technológiai innovációban, és a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében. A funkcionális élelmiszerek olyan termékek, amelyek fogyasztása az egészségünkre kedvező hatást gyakorol az által, hogy bizonyos alapanyagból a hagyományos élelmiszerekhez képest kevesebbet (pl. koleszterin) vagy többet (pl. vitamin, rostanyag) tartalmaz. A vitrinben láthatunk néhány példát a Szegedi Tudományegyetem kutatói által kifejlesztett innovatív technológiákkal előállított termékekre illetve funkcionális élelmiszerekre:

  • Jégbor: A jégbor olyan természetes csemegebor, amelyben a különlegesen szép illatok, ízek és zamatok a szőlőtőkén történő megfagyása következtében alakul ki. A jégbor előállítás technológiája ismert, azonban az SZTE kutatói által a bajai Keller Kft. számára kifejlesztett eljárásnak köszönhetően, adott tőkéről betakarítható szőlőből a hagyományos technológiákhoz képest akár 20%-kal több jégbor állítható elő.
  • Hal: A Fush&Food Kft. számára az eddig korlátozottan felhasználható részekből értékes, sokkal kedvezőbb kalcium-foszfor arányú halterméket állítottak elő. A halász Kft. számára kifejlesztett innovatív tokhal feldolgozási módszerrel olyan tokhal filét állítanak elő, mely kevésbé karakteres ízével gyermekek (illetve a halételeket nem kedvelők) számára is fogyasztható.
  • Emelt rosttartalmú kifli: Az SZTE kutatói rezisztens felhasználásával tudnak olyan terméket előállítani, amelyek a fogyasztó számára teljesen ugyanolyanok, mint a hagyományos úton készült korpás kifli, viszont nincsenek benne a hagyományos eljárás során a magvak belső részén kialakuló gombákból származó méreganyagok. Egy nagy hazai hipermarket élelmiszerosztályán az egészséges termékcsalád termékei között találhatjuk meg ezt a funkcionális élelmiszert.
  • Laskagomba pástétom: A kecskeméti Argo-Coorg Kft. részére végzett kutatások eredményeként jött létre a Via Naturalis laskagomba pástétom, amely magas gombatartalmával és ebből fakadó diétás rosttartalmával fontos szerepet tölthet be az egészséges táplálkozásban. A projekt egyéb eredményei között kell megemlíteni egy újszerű természetes tartósítási eljárást is.
  • Csokoládé: Az SZTE kutatói által előállított csokoládé termékekben (táblás csokoládé és csokoládéba mártott sütemény) magasabb antioxidáns tartalmat értek el, illetve számos cukormentes csokoládét is előállítottak.