Ivó-és ipari vízellátó rendszerek tisztítására kifejlesztett csőtisztító gél

A vízellátó vezetékek belső tisztítása és fertőtlenítése rendszeresen visszatérő problémát jelent a szolgáltatók számára. A csővezetékek belső tisztításának számos olyan módja van, melyek az eddigi tapasztalatok alapján, több-kevesebb sikerrel alkalmazhatók a gyakorlatban, azonban a legelterjedtebb eljárások, mint pl. csőgörényezés, szivacsozás általában nem gazdaságosak, idő- igényesek és az eredmény sem mindig megfelelő. Gyakran jelentkezik problémaként, hogy beszorul a görény vagy a szivacs, a hidraulikus öblítésnél pedig jelentős vízveszteséggel kell számolni.


Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére – először az olajiparban – fejlesztettek ki speciális géleket, melyek segítségével egyszerűbbé és hatékonyabbá tették a különféle szénhidrogéneket szállító vezetékek belső felületének tisztítását. Ebből kiindulva, az OKFT Kft. és a Szegedi Tudományegyetem közösen olyan környezetbarát gélt fejlesztett ki, amely biztonságosan alkalmazható az ivó- és ipari vízellátó rendszerek tisztításánál is.


A kifejlesztett hydro-gél olyan vízbázisú gél, amely semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, teljes mértékben környezetbarát. A gél – a víznyomás hatására – dugószerűen halad végig a csővezetékben és tökéletesen felveszi annak alakját. Minden rejtett zugból képes magába gyűjteni a szennyeződéseket. Többféle típusú hydro-gélt alkalmazhatunk az elvégzendő tisztítási feladatnak megfelelően: a „tológélek” a durvább szennyeződéseket távolítják el, a „felszedő gélek” pedig a kevésbé kötött, fellazított szennyeződéseket gyűjtik magukba.


Az Egyetem és az OKFT Kft. a közösen kifejlesztett eljárást a magyar szabadalmi bejelentést követően nemzetközi szakaszba léptette annak érdekében, hogy az együttműködés eredményeként létrejött technológiát és eljárást külföldön is minél szélesebb körben lehessen hasznosítani.