Elakadt olajkutak újraindítása nanoemulzióbesajtolásával

A Szegedi Tudományegyetem természettudományi és Informatikai Karának Műszaki és Anyagtudományi Intézete számos olajiparban hasznosítható kutatási eredményt ért el, melyekre alapozottan évek óta eredményes együttműködést folytatnak a legnagyobb hazai vállalattal, a MOL Nyrt-vel.

Az innovációs együttműködések közül jelen vitrinben a nanoemulziók olajiparban való alkalmazásához kapcsolódó eredményeket mutatjuk be, melyeknek köszönhetően javulhat a kőolaj kitermelés hatékonysága, illetve elzáródott olajkutak újraindítása válik lehetővé.

 

A kőolaj kitermelés során a kőzetekben elzárt kőolaj felszínre hozatala komoly kihívás. Az elsődleges termelés után a kőzetekben jelentős mennyiségű kőolaj maradhat vissza elzárt formában. Ez a probléma oda vezethet, hogy az egész olajkút elakad, az olaj kitermelés leáll, habár még található kőolaj az adott területen, de a tároló kőzet elzárja a kitermelés útját. Ennek a problémának a megoldására alkalmas a Szegedi Tudományegyetem kutatói által fejlesztett nanoemulzió.

 

Az emulziók olyan többfázisú diszperz rendszerek, amelyek két, egymással nem vagy csak korlátozottan elegyedő folyadékból állnak. A nanoemulziók olyan emulziók, melyek belső fázis cseppmérete 500 nm-nél kisebb. A rendkívül kicsi cseppméretnek köszönhetően a nanoemulzió emulgeált cseppjei az olajkúton történő besajtolás után képesek károsodás nélkül áthatolni porózus anyagokon, akár a tárlókőzeten is. A kőzeten történő áthatolás után a nanoemulzió aktív komponense megbontja a tárlókőzet szerkezetét, így az aktív komponens által kitágított pórusokból felszabadul a visszamaradt kőolaj, a nanoemulzió közege pedig elszállítja a felszabaduló kőolajat, azaz folytatódhat a kőolaj kitermelése az adott kútból.