Brettanomyces/Dekkera vadélesztő kimutatásaborból

A bor érése során elszaporodó Brettanomyces élesztők hatására keletkező vegyületek egy bizonyos szint felett a bornak „animális jelleget” adnak, ezáltal a bor romlását, minőségének és értékének jelentős csökkenését eredményezik. Magyarországon becslések szerint a vörösborok 5–10 százalékában lelhető fel a „brettesség”. A barrique érlelésű, bordeaux-i típusú boroknál a legnagyobb a veszély, de ritkábban fehérborok is érintettek lehetnek. A „Brettes bor” egyfelől a borászoknak jelent közvetlen gazdasági kárt, de ezen túlmenően fogyasztóvédelmi szempontból is figyelmet érdemel, hiszen sok esetben már csak a dugót kihúzó vásárló szembesül a drágán vett, de csökkent minőségű itallal.


A Brettanomyces fajok jelenlétének kimutatására alkalmas tesztek segítségével e borbetegség már akkor felismerhető, amikor a mikroorganizmusok száma és anyagcseretermékeik koncentrációja még alacsony, így a bor megfelelő kezelésével a minőség romlása kivédhető, illetve lényegesen mérsékelhető.


A vitrinben látható FlowBrett reagenskészlet és szolgáltatás egy áramlási citometriás méréstechnikán alapul, jól látható módon jelzi a problémát okozó vadélesztőket. A ChromoBrett táptalaj a Brettanomyces fajok telepeit rózsaszínűre festi, ami UV fényben fluoreszkál, alkalmazásával megadható a borban lévő szaporodni képes vadélesztők csíraszáma.


A Solvo Biotechnológiai ZRt. a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai Tanszékével működött együtt a ChromoBrett táptalaj létrehozásában. A tanszéken élesztőgombákkal, illetve alkalmazott mikrobiológiai kutatásokkal foglalkozó kutatócsoportok is működnek, melyek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek K+F feladatok végrehajtásában.