„Nanoezüst” technológiávalkészült felsőruházat

A „nano” kifejezés görög eredetű szó, jelentése: apró. A XXI. században a nanotechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. A nanotechnológia egészen más vezérelvek szerint alakul, mint a klasszikus technológiák: atomonként építkezik.


A Szegedi Tudományegyetem kutatói számos egyéb anyag mellett az ezüsthöz kapcsolódóan értek el komoly nanotechnológiai eredményeket. Az ezüst fertőtlenítő és baktériumölő hatású. (Már az ókori rómaiak és a görögök ezüstérméket tettek a vízbe és a borba, hogy megőrizzék a frissességét és a sebre rögzítették, hogy segítse gyógyítani a fertőzéseket – ma a NASA szintén ezüstöt használ a víz tisztaságának megőrzéséhez.) Az ezüst nanorészecskék jelentősége abban rejlik, hogy nagy fajlagos felületük miatt megnövekedett kémiai aktivitást mutatnak, valamint számos kórokozót - baktériumokat és gombákat - képesek elpusztítani.


Az SZTE kutatási eredményeit az iparban a Szegedi SZEFO Zrt. hasznosítja, a nanosilver technológiával készülő felsőruházati cikkek gyártása során. A kötött kelme lapokra kétféle módszerrel viszik fel a nanoezüst részecskéket: Az egyik technológia lényege, hogy az ezüst nanorészecskék előállítása közvetlenül a textilek felületén történik, a lágyító mosás során, az ezüstöt ezüst-só oldataként adják a technológiai folyamatba. A másik módszer egy teljesen új speciális eljárás, amelynek keretében gőz állapotban juttatják a kötött kelme lapokra a nanoezüst részecskéket.


A nanosilver technológiával előállított pulóverek viselésének előnyei:
• Antibakteriális: megakadályozza az emberre káros mikroorganizmusok terjedését.
• Antimikrobiális: a gombákat elpusztítja, illetve szaporodásukat gátolja, általa csökkenti a kellemetlen testszagok képződését.
• Komfortérzést nyújt: A kellemetlen testszag megszüntetésének következtében jó közérzetet nyújt.