Tonometriás szonda és tonométer

Az ’50-es években figyelték meg először, hogy a gyomorban mérhető szén-dioxid koncentráció fontos információkat tartalmaz a beteg állapotára vonatkozóan. A szondás eljárások alkalmazása - elsősorban gyulladások azonosítására - csak a ’80-as években kezdődött meg és a gyakorlatban elterjedt eszközök használata még napjainkban is megterhelő a betegek számára. Különösen érvényes ez a kisgyermekekre, akiknek nagy fájdalommal jár a méréshez használt szondák bevezetése.


Ezen mérések fájdalommentessé tétele és megbizhatóságának növelése volt a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak célja, amikor olyan ballonmentes tonometriás szondát hoztak létre, amelynek segítségével a szervezet légzési elégtelenségének és vérellátási problémájának vizsgálata fájdalommentesen végezhető el. Az új technológia előnyös tulajdonságai lehetővé teszik a gyakorlatban elterjedt gasztrotonometriás eszközök hátrányainak kiküszöbölését, mivel egy nagy ballon helyett az itt látható jóval kisebb szondát juttatják le a gyomorba.


A tonometriás szonda számos további előnnyel rendelkezik a korábban használt eszközököz képest. A vizsgálat során nincs szükség vérvételre, hogy mérhető legyen a szén-dioxid-gáz mennyisége, ezért kevésbé invazív eljárásnak tekinthető.


Összességében egy olyan olcsóbb mérési módszert sikerült kifejleszteni, amely más eljárásokhoz képest gyorsabb, nem irritálja a szervezetet, így akár napokig is a szervezetben maradhat, azaz folyamatos vizsgálatot tesz lehetővé. Fontos kiemelni, hogy ez az eszköz a ballonos szondákkal ellentétben eszméletlen betegeknél, illetve újszülötteknél is alkalmazható.


Az eszköz előnyeire és várható hasznaira alapozva - amely Dr. Boda Domonkos egyetemi tanár találmánya és a Szegedi Tudományegyetem-mel közös szabadalma, magyar magánszemélyek megalapították a Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás-fejlesztési Kft-t. A szentesi székhelyű spin-off vállalkozás célja a találmány minél hatékonyabb bevezetése és elterjesztése a piacon.